Alkuperäisen englannin kielisen postauksen sponssasi BlogFrog, mutta käänsin omasta halusta, ja muutin tekstiä.
Kuka on sosiaalimediavaikuttaja?
Facebook, Twitter, Youtube, Pinterest ja pari sataa muuta.. näiden verkostoitumissivustojen määrä sen kun kasvaa – ja niin myös käyttäjien. Kuka sitten on se mystinen sosiaalimediavaikuttaja joka vaikuttaa muiden ihmisten päätösten tekoon, vaikka ostopäätöksiin ja siihen minkä elokuvan vuokraat ensi perjantaina? (Nälkäpeli on muuten nyt saatavilla DVD:nä).
Yksinkertaisesti sanottua, sinä ja minä ollaan sellaisia vaikuttajia. Kuka tahansa joka on näissä verkostoissa on “vaikuttaja,” jolla on valtaa, pientä tai suurta, jolla voi vaikuttaa toisten päätöksiin. Muistathan että mitä enemmän sinulla on valtaa, sen enemmän se tuo myös vastuuta.. (En ole nähnyt Nälkäpeliä, joten älä luota sanaani että se kannattaa vuokrata).
PR-firmat ja markkinoijat ovat yrittäneet aikansa keksiä vastauksen kysymykseen kenellä on kaikkein eniten vaikustusvaltaa sosiaalisessa mediassa, ja laittaa vaikuttajat paremmuus järjestykseen. Sosiaalimediassa demokratia tai matematiikka ei toimi, ja vaikka kaikenlaisia vaikutusvaltaa mittaavia laskureita, kuten Klout, on kehitetty, ne eivät silti anna oikeaa kuvaa. Sosiaalimediavaikutusvalta on kahdeksas ihme, jota ei vielä pystytä mittamaan.
Todellinen vaikutusvalta ei välttämättä vaadi kaikista suurimpia seuraajalukuja, tai suurta Klout-numeroa. Joskus tarvitaan vain pieni kourallinen juuri niitä oikeita yhteyksiä, jotta suuria asioita saadaan eteenpäin. Tämä on aina toiminut herrasmiesklubeissa, ja toimii yhä sosiaalimediassa, nyt vain potenssiin tuhat. (Luotatko enemmän Hesarin arvioon Nälkäpeli-elokuvasta vai siihen mitä kaverit sanoo?)
Juuri tästä syystä tarvitaan sosiaalimedian ammattilaisia, jotka ymmärtävät miten tätä uutta mediaa käytetään parhaiten hyödyksi markkinoinnissa. Ja samasta syystä myös kuluttajien tulee ymmärtää millaista valtaa heillä on – ja millainen käyttäjävastuu heillä on näitä verkostoja käyttäessä. (Ethän suosittele elokuvaa jos se oli mielestäsi huono, kavereilla menee rahat hukkaan.)
Kun Skimbaco.com oli vielä lastenvaatekauppa ja tein pioneerityötä sosiaalimediamarkkinoinnin kanssa vuonna 2007, opin tärkeän oppitunnin jo kättelyssä. Yksi silloisista todella suurista nettisivuista, Celebrity Baby Blog, joka kirjoitti julkkisten lapsista, ja lastenvaatteista joita he käyttivät, kirjoitti liikkeestäni jutun. Ajattelin etten varmasti edes pysty hoitamaan kaikkia postituksia kun tilauksia tulee niin paljon, sivustolla kun kävi yli miljoona lukijaa (People-lehti osti blogin muutama vuosi sitten). Voit arvata että pettymykseni oli suuri kun tilauksia tuli vain kourallinen! Sitten vasta kun pienilukijamääräiset äitiblogaajat alkoivat kirjoittaa tuotteistani alkoi kauppa todella käydä. Huomasin että lukijamääriä tärkeämpi juttu olikin lukijoiden LUOTTAMUS kirjoittajaan.
Seksi myy mainonnassa, sosiaalimediassa luottamus
Ilman luottamusta sinulla ei ole sosiaalimediavaikuttajana yhtään mitään. (Tarpeeksi monta kertaa kun suosittelet elokuvia jotka kavereiden mielestä on huonoja, niin he alkavat karttaa suosittelemiasi elokuvia.)
Loppujen lopuksi fanien saaminen on helppoa – laitetaas joku kilpailu menemään tai joku yllytyshullu tempaus ja johan niitä tulee (hei, jos sanon että syön kilon lakritsia jokaista tykkääjää kohden, uskotko että ihmiset haluavat nähdä olenko ihan oikeasti niin hullu ja tykkäävät
Facebook sivustani? Enkä muuten lupaa.). Mutta se että fanit pysyvät ja luottavat siihen viestintään jota sanot (oli se sitten että kerrot kuinka mahtava lomamatkasi oli – tai mikä auto kannattaa ostaa tai tykkäsitkö siitä viime perjantain elokuvasta), onkin ihan eri juttu.
Itse tein aikoinaan paljonkin sponsoroituja juttuja blogin kanssa, ja vaikka joka kerta olen ollut rehellinen lukijoilleni, niin tajusin että pitkällä tähtäimellä on todella vaikea kirjoittaa sponsoroituja postauksia ja ja säilyttää lukijoiden luottamus. Ja samalla tajusin että oli paljon tärkeämpää säilyttää ne lukijat jotka minulla oli ja niiden luottamus, kun tehdä kaikenlaisia kikkoja ja markkinointitempauksia uusien saamiseksi.
Tiedän että minulla siellä Suomessa on monia nettiyrittäjiä ja pienyrittäjiä lukijoina, ja moni on kysynyt neuvoa sosiaalimediamarkkinoimiseen ja tämä on ehkä paras neuvo minkä voin antaa – pidä niitä nykyisiä asiakkaita kuin kukkaa kämmenellä ja sen sijaan että verenmaku suussa koitat hankkia uusia, keskity kasvattamaan luottamusta niiden kanssa jotka jo ovat asiakkaitasi – ja auta ja kehoita heitä kertomaan firmastasi muille. Älä usko suomalaiseen sanontaan että oma kehu haisee, vaan uskalla markkinoida itseäsi, mutta muista että kun muut puhuvat miten mahtava sinä olet, heidän sanaan luotetaan ihan eri tavalla kuin sinun.
Olen aina uskonut siihen että mitä enemmän autat muita, sen enemmän he auttavat sinua (pyytämättä!), ja se toimii sosiaalimediassa paremmin kuin mikään muu. Tunnen henkilökohtaisesti monta ihmistä jolle on tapahtunut jokin katastrofi (talo tuhoutunut tulipalossa, toisen tulvassa, kolmannen maanjäristyksessä), ja muut ovat keränneet kymmeniä tuhansia dollareita auttaakseen näitä ihmisiä. Ja kyse ei ole edes harvinaisista tapauksista, vaan on kyse jutuista joita tapahtuu silloin kun on kyseessä ihmiset jotka aina auttavat toisia. Silloin hädän tai tarpeen vaatiessa ihmiset tulevat myös heidän apuun. Onneksi ei usein näin hurjista jutuista tosin.
Itsellä ei onneksi ole ollut katastrofeja, mutta muutaman kerran viimeisen 5 vuoden aikana olen pyytänyt ihmisiltä markkinointi-apua – ja joka kerta sen saanut. Ensimmäistä kertaa pyysin apua kun Tom Cruise näytti minulta lahjaksi saadut kengät Oprah-show’ssa TV:ssä – pyysin että kaikki tutut ja tuttujen tutut mainostavat että ne kuuluiset kengät ovat liikkeestäni.
Toisen kerran pyysin apua kun viime syksynä halusin saada tarpeeksi ääniä jotta pääsisin Finnairin Angry Birds-lennolle Helsingistä Singaporeen – ja pääsin. Minulla oli kuudesta finalistista vähiten ääniä, mutta olin ainoa Amerikasta asti lennolle mukaan päässyt. Kuten voit arvata, molemmilla kerroilla oli minulle isoista jutuista kysymys, enkä olisi käyttänyt sitä luottamusta jonka olen saanut aikaan hyväkseni, jos kyseessä ei olisi ollut Iso Juttu.
Ethän sinäkään käytä sitä luottamausta joka ihmisillä on sinuun hyväksesi muuta kuin silloin kun on kyseessä Iso Juttu. Muuten voi käydä niin että seuraavan kerran kun on kyseessä Iso Juttu, kukaan ei olekaan enää auttamassa, vaikka olisi kuinka monta tykkääjää, mutta kukaan ei jaksa auttaa ja tykätä ja ostaa ja promota, jollei itse saa samaa kohtelua myös sinulta takaisin. Yli 800 ihmistä äänesti minua Finnairin kisassa, ja olen ainakin 8000 ääntä antanut muille ihmisille muissa kisoissa tms. viimeisen kuuden vuoden aikana.
Luottamus on aina kaksisuuntainen tie. On vaikea luottaa kenenkään, jos tuntuu etteivät he luota sinuun, eikö? Itse tein sellaisen jutun viime keväänä että kyselin Skimbacon Facebook sivuilla matkakohdesuosituksia Euroopassa, ja kaikista eniten ääniä sai Italia, joten suunittelimme perhematkan Italiaan. Italian matkakohteetkin löytyi sosiaalimedian kautta, blogaajatuttujen suosituksella, ja Pinterestistä löysin Buranosta kuvan, ja pakkohan sinnekin oli mennä.
My o My:n Pauliina sanoi että hänen lempipaikkansa Italiassa on Lucca, joten siellä vietimme neljä päivää, ja oli ehdottomasti meidänkin matkan yksi kohokohdista ja varmasti mennään toistekin. Jollen olisi luottanut lukijoiden, blogituttujen ja Facebook kavereiden mielipiteisiin, emme olisi välttämättä menneet Italiaan. (Nyt kysynkin sinulta – oletko nähnyt sen Nälkäpelin ja kannattaako se vuokrata?)
Sosiaalimedia on vaikuttanut omaan elämääni positiivisesti kun olen antanut muiden ihmisen vaikuttaa päätöksentekooni, oli sitten kyse perhelomasta tai minkä elokuvan vuokraan ensi perjantaiksi. Oma tarkoitukseni sosiaalimediassa on juuri se sama: vaikuttaa muiden elämään positiivisesti ja saada aikaan positiivisia elämyksiä ja kokemuksia, siitä Skimbacossa on kyse.
Tilaa kaikki huonolla suomen kielellä kirjoitetut Skimbaco Lifestyle FINNISH EDITION postaukset lukijaasi, tai tilaa Skimbaco Lifestyle FINNISH EDITION sähköpostitse, näin saat ainoastaan suomen kieliset postaukset.